Blogmas, Knjige

Decembarski predlozi za čitanje

Danas neću mnogo dužiti, samo ću sa vama podeliti koje bih to knjige želela da čitam tokom decembra, koji već uveliko odmiče – prosto mi je teško da poverujem da je već peti dan ove blogmas avanture. 🙂 Pošto nemam običaj da se držim striktnih spiskova i zadatih ciljeva, ovo će biti samo lista predloga od kojih ću samo neke odabrati proizvoljno, prema raspoloženju ili vašim preporukama. Tako da, ako su vam poznati neki od ovih naslova i želite da mi prenesete utiske, nestrpljivo čekam vaše komentare.

  • Vok on!, Uglješa Šajtinac – Uglješa mi je jedan od dražih savremenih pisaca, a sticajem okolnosti do nedavno nisam imala nijednu njegovu knjigu i uglavnom sam ih uzimala iz biblioteke. Zato me je obradovalo novo izdanje ovog romana koje se pojavilo ove godine u Partizanskoj knjizi, ali i podstaklo da konačno obogatim svoju bliblioteku i obnovim čitanje od pre nekoliko godina. Vrlo sam radoznala kako će mi se Uglješa dopasti ovog puta s obzirom na to da ga baš dugo nisam čitala, a utiske ću, naravno, podeliti sa vama.
  • Dve ozbiljne dame, Džejn Bouls – Ovu knjigu sam nabavila na Štrikovoj oktobarskoj akciji, a kako sam rad ove izdavačke kuće počela da pratim tek otkad se drugarica Slavka u njoj zaposlila, starija izdanja ostala su nekako izvan mog vidokruga. Kada tome dodate stalno promovisanje novih izdanja u medijima i na društvenim mrežama, dešava se da knjige od pre samo nekoliko godina, pa i meseci, nekako ostanu u zapećku i prođu nedovoljno zapaženo. Zato sam rešila da donekle ispravim tu nepravdu i potrudim se da ne odolim porivu za praćenjem i čitanjem novih hitova, već da odaberem knjigu koja se ne viđa tako često na instagramu.
  • Psi i ostali, Biljana Jovanović – Roman autorke koja me je svojevremeno osvojila romanom Pada Avala, a kako za ovaj roman čujem da je još bolji, očekujem mnogo i veoma se radujem čitanju.
  • Nemiri između četiri zida – Ova zbirka priča različitih srpskih autorki izdata je u Laguninoj ediciji Savremenice koja osvežava sećanje na neke značajne, ali zapostavljene i zaboravljene žene. Dela nekih od autorki, poput Isidore Sekulić, Milke Žicine, Milice Janković, Jelene Dimitrijević, već sam čitala i prijaće mi da se podsetim i upotpunim sliku o njima. Posebno se radujem i susretu sa do sada za mene nepoznatim književnicama kao što su Milica Vulović, Jela Spiridonović Savić, Selena Dukić, Smilja Đaković, Frida Filipović, Nadežda Ilić Tutunović.

Verujem da je ova lista više nego dovoljna da mi ispuni decembar, posebno kada se uzme u obzir da mi ovog meseca značajan deo vremena odlazi i na svakodnevno pisanje. Naravno, lista je fleksibilna i uvek ima prostora da se još neka knjiga ubaci preko veze u decembarski red, tako da sam otvorena za sve vaše predloge i preporuke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *