Blogmas, Knjige

Jesenja čitanja

Drugi dan blogmas izazova pišem vam o protekloj čitalačkoj jeseni. Za mene ovaj period godine podrazumeva zapravo samo oktobar i novembar – u septembru obično tek idem na letovanje, dok u decembru već počinje novogodišnja zimska atmosfera. Zato je jesen u mom kalendaru najkraće, ali često i najdinamičnije godišnje doba u koje ipak staje mnogo toga – velike promene i novi počeci.

Ova dva jesenja meseca iz čitalačkog ugla prošla su potpuno drugačijim tempom. U oktobru nisam odolela sajamskoj groznici pa sam obnovila biblioteku značajnim brojem naslova, a kako mi kupovina novih knjiga uvek podstiče čitalački apetit, oktobarska lista pročitanih knjiga znatno je duža od mog mesečnog proseka. Zato sam se u novembru “uspavala” i čitala znatno manje. O težnji za čitanjem što većeg broja naslova kao čestog izazova današnjice pisaću sutra, a za sada delim sa vama spiskove pročitanih naslova.

Oktobar je, počinje sezona – knjiga. 🙂 A sezonu sam započela šaroliko, sledećim naslovima:

 • The Sandman Vol. 1: Preludes & Nocturnes, Neil Geiman
 • Okean tišine, Katja Milej
 • Dnevnik o Čarnojeviću, Miloš Crnjanski
 • Novembar, Gistav Flober
 • Krojačica, Beril Bejnbridž
 • Sladostrašće, Asja Bakić
 • Smrtni ishod atletskih povreda, Milica Vučković

Ako bih morala da biram najdraže oktobarsko čitalačko iskustvo, to bi svakako bio Sandman, i zaista se pitam zašto se sa svetom Gejmenovog stripa nisam upoznala ranije, tako da jedva čekam da se posvetim nastavcima. Posebno drago mesto na ovoj listi pripada Crnjanskom, koji me je podsetio koliko je divno i važno nekad se vratiti omiljenim knjigama, naročito kad nam je teško i kad se razni drugi apsekti života raspadaju. Za Čarnojevića uvek asocijativo vezujem i Novembar, kome je Crnjanski svojevremo pisao predgovor. Ovaj Floberov kratak roman, dugo planiran i tek sada konačno kupljen, pročitala sam u oktobru, suviše nestrpljiva da sačekam naredni mesec kako naslov zapoveda. Zbirka zabavnih, maštovitih, inteligentnih i ponekad čudnih priča Asje Bakić bila je za mene vrlo prijatno čitalačko osveženje. Krojačica je bila interesantno iskustvo, ali nažalost nije ispunila očekivanja koja su mi postavili prikazi na instagramu, za šta sam delimično sama kriva što sam ih čitala unapred. O nezaobilaznom instagramu i uticaju ove društvene mreže na percepciju i odabir književnih dela koja čitamo pisaću vam drugom prilikom. Za kraj, hit roman Milice Vučković morao se pročitati preko reda jer radoznalost je ubila mačku, dok je tinejdžerski ljubić Okean tišine bilo najneslavniji knjiški doživljaj ovog meseca koje bih rado zaboravila.

Jesen, i život bez smisla… (fotografija preuzeta odavde)

A sada, imam malu molbu za vas: vi birate o kojoj ću knjizi sa oktobarske liste napisati detaljniji prikaz! Možete se izjasniti u komentarima ili na, kao što rekoh nezaobilaznom, instagramu, a možete mi javiti i lično jer, ruku na srce, znam da ovo čita samo par mojih bliskih drugarica. 🙂 Iz tog izbora izuzimam Okean tišine jer zaista ne bih da počnem ovaj blog oštrim negativnim prikazom (da ne kažem pljuvanjem), Smrtni ishod…, ne zato što smatram da knjiga ne zavređuje prikaz, već zato što je o njoj toliko pisano i pričano u poslednje vreme da ne mislim da bih nešto novo mogla da kažem, i Sandmana jer on ipak zaslužuje neku posebnu priliku i veću posvećenost kada pročitam ceo serijal.

Novembarska lista pročitanih knjiga znatno je kraća:

 • Dvopolna imena, Ameli Notomb
 • Yugoslav, Ana Vučković
 • Zarobljenici, Lajoš Zilahi

Ovog puta nema vašeg učešća u odabiru knjiga za detaljniji prikaz, jer svakako planiram da pišem o svakoj od njih. To neće biti detaljna tumačenja, već sažeti utisci uglavnom zabeleženi neposredno nakon sklapanja korica. Zato neću preko njih pretrčavati u kratkim crtama kao u slučaju oktobarskih naslova, pa ako vas neki od njih posebno interesuje, moraćete da nastavite da me pratite na ovoj blogmas avanturi.

Takođe, moram da pomenem i knjigu koju, iako sam se nadala da ću stići, ipak nisam završila tokom novembra pa se nije našla na ovoj listi, ali svakako ću je dovršiti u narednom periodu pa i njen prikaz očekujte. U pitanju je roman Daljine Magde Sabo, u kome ovih dana uživam, a kao što vidite, uživa i moja knjiška njuška, čijom fotografijom i završavam današnje druženje. 🙂

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @zmajevita

4 thoughts on “Jesenja čitanja

 1. Opa, Sandman draži od Crnjanskog – dovoljno da me nahrani dok ne dočekam zvanične utiske! 😀 No, ako se Netflixova serija desi pre tog tvog čitanja kompletnog serijala, valjda ćemo svakako bar nju ovde da seciramo prvom prilikom?

  Inače, skroz razumem zašto ti se ne piše o druge dve. Svoj glas za oktobarski prikaz dajem Asji, koju planiram i sama uskoro da čitam, pa taman da možemo da razmenimo beleške. Od mene samo vrlo pristrasno glasanje i komentari, šta ću.

  1. Seciraćemo kako dolikuje, nego šta!
   Hvala na glasanju, Asja će i tebi biti baš, baš zanimljiva pa se radujem razmeni utisaka. 🙂

 2. Nije fer, htela sam da izaberem Smrtne ishode. 😀 Glasam i ja za Asju.

  Inače, trenutno (pokušavam da) čitam Zilahija, pa se i tom tekstu radujem. 🎉

  1. Nije fer ni što ta knjiga bukvalno iskače iz frižidera, pa ne mora baš i sa ovog bloga. 🙂
   Spremi se da razmenimo utiske o Zilahiju. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *