Blogmas

Knjiški upitnik za kraj godine

Ili, što bi rekao originalni naziv: The End of the Year Book Tag 🙂

Pošto je ostalo nešto manje od pola meseca do kraja godine, i nedeljak dana do kraja blogmas izazova, za danas sam odlučila da napravim pauzu od “ozbiljnijih” sadržaja kao što su prikazi ili stavovi o nekim čitalačkim temama, i da se malo zabavim odgovarajući na pitanja koja su mi se učinila prikladnim za ovo doba godine. Pa, da počnemo:

Postoje li knjige započete ove godine koje treba da završim

Upravo sam juče pisala o tome da sam vrlo sklona prekidanju sa čitanjem knjiga za koje procenim da nije dobar trenutak, tako da imam čitavu listu započetih a nezavršenih knjiga iz ove godine, što ne znači da sam od njih odustala, već da čekaju neki bolji momenat. Neke od njih su: Na zemlji smo nakratko predivni Oušna Vuonga, Zlatno runo Borislava Pekića čiji sam I tom započela i koje mi je jedan od poduhvata koje dugo odlažem, kao i Boja magije, prva knjiga iz Disksvet serijala Terija Pračeta, koja mi je na spisku započetih iako ne mogu da se setim zašto je nisam završila, ali ću to definitivno učiniti u 2022. godini.

Knjige koje uvode u zimu, odnosno koje su najbolje za čitanje u periodu prelaza iz jeseni u zimu

Svakako su to Floberov Novembar i Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog, a toplo preporučujem da se čitaju u nizu jedna za drugom – kada pročitate, verujem da ćete shvatiti zašto. <3

Nova izdanja koja iščekujem

Toliko imam knjiga na redu za čitanje koje su već objavljene, pa neke čak i čekaju na policama, da ne stižem mnogo da razmišljam o nekim novim izdanjima koja će se tek pojaviti. Takođe, nisam ni usred čitanja nekog serijala čiji bih nastavak mogla da iščekujem sa nestrpljenjem. Mogu da kažem kojim knjigama se nadam i najviše bi me obradovale kada bi se pojavile u 2022. godini, a to su novi romani Svetlane Slapšak i Marije Jovanović, pa neka to budu najiščekivanija izdanja koja bih s nestrpljenjem kupila čim se pojave ne čekajući popust za prvu sledeću Noć knjige. 🙂

Knjige koje želim da pročitam pre kraja godine

U postu o decembarskim predlozima nabrojala sam ukupno četiri knjige koje ću čitati ovog meseca, od čega sam za sada pročitala Vok on! Uglješe Šajtinca, tako ostale spadaju u odgovor na ovo pitanje. Već sam započela Dve ozbiljne dame Džejn Bouls, pa se nadam da ću je i završiti, Nemire između četiri zida mi se čini da ću odložiti za neki drugi momenat, dok bih Pse i ostale Biljane Jovanović jako volela da stignem da pročitam do kraja meseca. Ako nekim čudom postignem i više, onda će se na decembarski niz nadovezati verovatno Ljudi bez grobova Enesa Halilovića ili Knjiga čežnji Sju Monk Kid, mada bi to bilo već preambiciozno za ovu umornu novopečenu blogerku koja od svakodnevnog pisanja ne stiže baš mnogo i da čita.

Da li za neku knjigu predviđam da bi još mogla da me oduševi i postane omiljena ove godine

Od navedenih naslova u prethodnom odgovoru, nade polažem u Biljanu Jovanović i njen roman Psi i ostali, što je i razlog zašto bih volela da stignem da ga završim, da lepo zaokružim godinu.

Da li sam već počela da pravim planove za 2022.

Neke stroge čitalačke planove ne pravim, niti smatram da to ima mnogo smisla. Imam mnogo želja i pune police, a možda se upustim i u neke čitalačke izazove čisto radi zabave, igre i eksperimentisanja sa knjigama drugačijih od onih koje bih odabrala na prvu loptu, ali o tom potom.

Ovaj tag sam pronašla na youtube kanalu Dora i knjižica. Za sada neću nikog tagovati, ali ako ima još aktivnih blogera i blogerki kojima su ova pitanja bila interesantna, samo napred. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *