Blog

Osvrt na čitalačku godinu i novogodišnje čitalačke rezolucije – 1. deo

Prošlo je godinu dana od blogmas avanture. Kada se osvrnem na taj period, mogu da zaključim da je to bilo i te kako zanimljivo i dragoceno iskustvo. Iskoračila sam iz zone komfora, oslobodila se dotadašnje blokade u pisanju kao i visokih standarda i očekivanja koji su me sputavali, delimično podbacila i uspešno preživela. 🙂 Međutim, svakodnevni tempo pisanja bio je malo preintenzivan i naporan da bih ga i ovog decembra ponovila. Ipak, pisanje bloga, makar povremeno, svakako je praksa kojoj želim da se vratim, pa neka to bude prva rezolucija za narednu godinu. A kako bolje početi nego godišnjim presekom i novogodišnjim temama?

Najpre da se osvrnem na najznačajnije momente u godini za nama:

Čitalačaki klub

Posle duže pauze prouzrokovane raznim nemilim faktorima, ove godine obnovljena su redovna druženja čitalačkog kluba, i to je me neizmerno raduje. 🙂 Neke stvari su se promenile u odnosu na raniji period, počev od tempa okupljanja (sastajali smo se na dve ili tri nedejle, zavisno od obima knjige, umesto na mesec dana ili duže kao ranije), postave (pored starih vernih članova i članica, uključilo se i više novih ljudi koji su doneli lepu novu energiju), prostorije u kojoj se okupljamo (i dalje pod krovom omiljene biblioteke “Sveti Sava” u Zemunu), ali i mog pristupa i očekivanja. Sada se manje opterećujem pripremom za diskusiju i prihvatam različite ishode jer nikad se ne zna kakvu diskusiju, posećenost i rezultate će neki sastanak doneti i jednostavno više uživam u čitanju i druženju.

Knjige o kojima smo razgovarali u klubu tokom 2022. godine

Top pet plus jedan

Ove godine završen je jedan meni izuzetno bitan i drag poduhvat, a to je projekat Top 5+1. Pošto pretpostavljam da nekima od vas to ne znači mnogo, evo o čemu se ukratno radi: ovaj čitalački projekat sastojao se u tome da smo dve drugarice i ja čitale knjige koje su bile omiljene našem profesoru koji nam je obeležio studiranje i živote na toliko divnih i bitnih načina, a koga smo nažalost prerano izgubile. Razgovor o njegovim omiljenim knjigama bio je način da mu odamo počast, negujemo uspomenu na njega, ali i čitalački sazrevamo pokušavajući da razumemo njegov ukus i polemišući sa njegovim izborima. Više o projektu, kao i transkripte naših razgovora, možete pročitati na Slavkinom blogu.

Čitala sam…

I naravno, kako da se ne osvrnem na sve pročitane knjige tokom godine za nama? U tom cilju pozivam u pomoć Goodreads i njegovu čuvenu Year in Books opciju, koja kaže da sam ove godine pročitala četrdeset osam knjiga, što je moj rekord za poslednje četiri godine koliko vodim evidenciju na ovoj platformi. Kao što znate, brojke mi nisu naročito bitne, ali ih je ipak zanimljivo videti i protumačiti. Moram priznati da sam malo iznenađena ovim rezultatom jer zaista tokom godine nisam imala utisak da sam mnogo čitala – radila sam to onoliko koliko mi je prijalo i koliko prirodno postižem uz ostale aktivnosti, bez frke i trke da postignem što više.

Mnogo važnija činjenica od brojnog stanja jeste to da sam, izgleda, dobro birala naslove za čitanje jer je većina pročitanih knjiga na mene ostavila pozitivan utisak, dok one koje mi se nisu dopale mogu da nabrojim na prste jedne ruke. Neću podleći trendu pisanja o najgorim knjigama protekle godine. jer su uglavnom u pitanju knjige koje ili prosto ne leže mom senzibilitetu ili nisu ispunile neka očekivanja za koja sam donekle sama kriva, tako da nema mnogo smisla da ih kritikujem. Isto tako neću sastavljati ni top listu najboljih knjiga, jer bi mi zaista bilo preteško da ih rangiram, pa ću pomenuti samo neke od onih koje su mi u najdražem sećanju: Satantango Lasla Krasnahorkaia, Mort Terija Pračeta, Dikensova Sumorna kuća, Bucatijeva Prodavnica tajni, Stvarno koliko i ja Hane Eštavik, Beskrajna priča Mihaela Endea i naravno nezaobilazna Magda Sabo i njena Ulica Katalin, kao i stripovi Sedam života kopca, Crna orhideja i naravno Sandman.

U drugom delu koji će biti objavljen sutra čitajte o željama i planovima, ili bolje reći novogodišnjim rezolucijama za 2023. godinu, a do tada, želim vam da što lakše pregurate ove prednovogodišnje gužve i resetujete se od svakodnevice uz neku finu knjigu i čašu vina. <3

3 thoughts on “Osvrt na čitalačku godinu i novogodišnje čitalačke rezolucije – 1. deo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *