Klub

Sve što ste hteli da znate o čitalačkom klubu

Dragi čitaoci i potencijalni učesnici čitalačkog kluba, za sve vas koji razmišljate da nam se pridružite, a niste sigurni da li je klub pravo mesto za vas, pripremila sam odgovore na nekoliko najčešćih pitanja u vezi sa organizacijom i običajima kluba.

Da li je čitalački klub za mene, s obzirom na to da nisam studirao/la književnost niti bilo šta srodno?

Klub je za sve one koji vole da čitaju i uživaju u književnosti, bez obzira na profesiju. Apsolutno ne morate biti profesor srpskog jezika i književnosti da bi vaše mišljenje bilo validno – naprotiv, trudimo se da negujemo opuštenu i prijateljsku atmosferu oslobođenu akademskog pristupa i teške teorijske terminologije. Štaviše, različiti pristupi i čitalačka iskustva samo doprinose bogatstvu diskusije. Među nama ima filologa, ali i antropologa, pravnica, bibliotekarki, programerki, ekonomista…

Gde i kada se održavaju sastanci?

Sastanci se u redovnim uslovima održavaju u Biblioteci „Sveti Sava“ u Zemunu, u prostoriji naučnog odeljenja. Međutim, trenutne pandemijske okolnosti privremeno su nas oterale na zoom, ali nadam se da ćemo se uskoro vratiti na staro mesto. Sastajemo se jednom mesečno, uvek u 18 časova posle podne nakon radnog vremena većine učesnika, i uvek tokom radne nedelje kako bi nam vikendi ostali slobodni za druge aktivnosti, npr. čitanje. 🙂

Koliko traju sastanci?

Najčešće između sat i po i dva sata, mada se dešava da traju kraće, ali i duže, zavisi koliko nas diskusija ponese.

Da li treba da se prijavim ako želim da učestvujem?

Nije neophodno nikakvo specijalno najavljivanje i prijavljivanje, samo se pojavite! Videćemo kako će se situacija odvijati kada se vratimo na sastanke uživo, moguće da će zbog pandemijskih mera biti ograničen broj učesnika pa ćemo uvesti neku vrstu rezervacije mesta ako bude neophodno, ali o tom potom.

Koje uslove treba da ispunim u čitalačkom klubu?

Pre svega, treba da pročitate knjigu o kojoj ćemo diskutovati. Ne morate se posebno pripremati za diskusiju, i čak i ako vam se neposredno nakon čitanja možda čini da ne znate šta biste rekli o knjizi, sigurna sam da ćemo vas ostali učesnici i ja svojim pitanjima i komentarima već podstaći da se uključite.

Drugi uslov je da poštujete sve učesnike i učesnice, da ne koristite govor mržnje i tome slično – mislim da to nema potrebe da naglašavam.

Treći uslov je specifičan za trenutne okolnosti održavanja čitalačkog kluba preko zooma: ako ste novi i uključujete se prvi put, molim vas da uključite kameru i mikrofon i da se, kada vam poželim dobrodošlicu, javite i predstavite se. Možda zvuči glupo, ali verujte da se ne podrazumeva i da je prilično neprijatno kad se neko uključi i krije iza ugašene kamere i mikrofona. Slobodno se javite, nećemo vam ništa. 🙂

Da li moram aktivno da se uključim u diskusiju ili mogu samo da slušam?

Klub je zamišljen kao ravnopravna diskusija više članova, za razliku od književnih večeri ili tribina gde se podrazumeva da publika uglavnom ćuti i sluša, tako da je vaše aktivno učešće u razgovoru ne samo poželjno, već upravo i svrha sastanka. Međutim, ako ste introvertni ili možda stidljivi, naravno da vas niko neće terati da pričate niti prozivati. Kada se pojavite prvi put, pitaću vas svakako da se predstavite i eventualno na kraju sastanka da podelite utiske o klubu. Kada shvatite da smo zaista svi dobronamerni i da je atmosfera opuštena i prijatna, verujem da ćete i sami spontano osetiti potrebu i želju da se uključite u razgovor.

Da li mogu da dođem ako nisam pročitao/la knjigu?

Kratak odgovor za sve one koji planiraju da “zabušavaju” glasio bi – ne. 🙂

Duži odgovor bio bi sledeći: naravno da se svima dešava da od obaveza ne postignemo uvek da pročitamo svaku knjigu, ili da nam neka knjiga jednostavno ne ide pa ne uspemo da je završimo – tada obično diskutujemo i o razlozima zašto nam neka knjiga nije “legla”. Tako da ako želite da se pridružite, a niste uspeli da pročitate knjigu – naravno da ste dobrodošli, dokle god ste tu sa dobrim i iskrenim namerama da se sledeći put potrudite da doprinesete diskusiji.

Ukoliko dolazite na sastanak s namerom da čujete utiske drugih o knjizi, i tek na osnovu toga eventualno odlučite da li da je pročitate – onda verujem da su brojni književni blogovi, youtube kanali, bookstagram, goodreads i druga mesta na internetu koja obiluju književnim prikazima ipak bolje mesto za vas, a mi vas čekamo kada budete spremni i raspoloženi da sa nama podelite utiske o pročitanim knjigama.

Ko bira knjige za klub?

Najkraći odgovor bio bi: svi pomalo. Sama uvek imam bar nekoliko predloga za sledeći put, ali podstičem i ostale učesnike da iznesu svoje predloge i onda obično na kraju sastanka biramo za sledeći put.

Šta ako ne mogu da nabavim primerak knjige – nema je u biblioteci ili nisam u mogućnosti da je kupim?

Trudimo se da biramo knjige koje su dostupne u više primeraka i ogranaka po bibliotekama, kao i u audio formi ili bar na engleskom jeziku, kako bi što više nas uspelo da pročita knjigu. Ukoliko ipak ne uspete da pročitate knjigu za sastanak, pogledajte odgovor na pitanje Da li mogu da dođem ako nisam pročitao/la knjigu?

Da li se učešće u klubu plaća?

Verujte da su me zaista pitali i ovo. I ja sam se iznenadila, izgleda da se ništa ne podrazumeva. 🙂

Učešće u klubu je, naravno, besplatno, i tako će i ostati.

Prvo, zato što nemamo troškove organizacije: ljubaznošću Biblioteke “Sveti Sava” koristimo njihov prostor za okupljanja, a trenutno besplatnu verziju zoom-a. Jedini troškić je taj što neki od nas donose keksiće ili grickalice, što nije obavezno, ali prija da začini razgovor. 🙂

Drugo, ja vam u klubu neću pružiti nekakvo znanje, informacije ili veštinu koja se može razmeniti za novac. Ne postupam iz superiorne pozicije nekoga ko pruža uslugu koju treba naplatiti, npr. profesorke koja daje časove (čime sam se svojevremeno bavila). Svako znanje je za poštovanje, usluga podučavanja treba da se plati i to uopšte nije sporno, ali tome služe časovi, škole, razne radionice i slično. ČItalački klub nije nimalo nalik tome, a evo zašto: vrednost koju pružam ja vama je ista vrednost koju i dobijam od vas, a to je zajedničko uživanje u diskusiji. Upravo je svrha i lepota čitalačkog kluba u međusobnoj razmeni utisaka i mišljenja gde smo svi ravnopravni.

To su bila najčešća pitanja i odgovori o “Čitanjima i odgovorima”. Ako imate još nekih pitanja, slobodno ih postavite ovde u komentarima, na fejsbuk stranici, u grupi ili na instagramu. Nadam se sam vam razjasnila neke nedoumice i da ste nakon čitanja ovog teksta na korak bliže da se pridružite meni i mojim klupskim sagovornicama u novim čitalačkim poduhvatima. 🙂